28 Mayıs 2014 Çarşamba

Türkiye'ye AB'den Milupa Şantajı

Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı ürününde GDO'nun tespit edilmesi üzerine yaşanan skandalda yeni detaylar gündeme geldi.

GDO SKANDALINDA İKİNCİ PERDE…

Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı ürününde GDO’nun tespit edilmesi üzerine yaşanan skandalda yeni detaylar gündeme geldi.

Bakanlık birimlerinin söz konusu markanın çocuk mamalarında GDO’yu tespit ederek ürünleri toplatmasıyla birlikte AB’nin hemen devreye girerek Türkiye’den savunma istediği ortaya çıktı. Türkiye de Biyogüvenlik Kanunu’nu gerekçe göstererek gıda ürünlerinde GDO’nun kesinlikle yasak olduğuna dikkat çekti.

AB, yaptığı uyarıda özellikle Türkiye’nin müzakere sürecine vurgu yapılması anlamlı bulundu. Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın piyasa denetimleri sırasında Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı ürününde GDO içerdiği tespit edilmişti. Bunun üzerine GDO’lu Milupa’ların ürünleri toplatılmıştı. Çocuk mamalarındaki skandal Gıda Güvenliği Hareketi tarafından ortaya çıkarılmıştı. 

Bakanlık, küçük firmaların hileli ürünlerini deşifre ederken Fransız gıda devi Danone bünyesinde yer alan Milupa’daki GDO skandalını deşifre edememişti. Milupa ürünlerinin toplatılması üzerine AB’nin bundan rahatsız olduğu ve hemen Fransız gıda devi için devreye girdiği ortaya çıktı.

 Milli Gazete'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği ülkelerinde tohum ekimi yasak olmasına rağmen gıda ürünlerinde GDO serbest. Türkiye’nin de AB ile müzakere sürecinde olduğu hatırlatılarak Milipa’nın ürünlerinin toplatılma kararının yeniden gözden geçirilmesi istendi. 2010 yılında yürürlüğe giren 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu’da Türkiye’de GDO’nun sadece yem hammaddesi olarak kullanılması serbest. 

Türkiye’nin girmeye çalıştığı AB’nin mevzuatlarında ise gıda maddelerinde de GDO kullanılıyor. Buradaki bu çelişki Milupa ürünlerinde GDO’nun tespit edilmesiyle patlak verdi. Milupa’dan yapılan açıklamada da kendilerini Türkiye’deki mevzuatların değil AB mevzuatlarının bağladığına dikkat çekildi.

KANUN UYGULANABİLECEK Mİ?

Biyogüvenlik Kanunu’nun 15’inci maddesine göre, gıdalarda GDO bulunduranlara 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor. Kanunun ilgili maddesi AB’nin müdahalesi sonucunda Milupa’cılara uygulanıp uygulanmayacağı ise merakla bekleniyor.

AÇIKLAMALAR DA KAFALARI KARIŞTIRDI

GDO skandalının ortaya çıkması üzerine Milupa, kendisini savundu. Milupa ürünlerinin GDO açısından güvenli olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ürünlerimizde, sadece Avrupa Birliği Kanunlarına uygun olduğu sertifikalandırılmış hammaddeler kullanılıyor. Tüketicimize sunulmaya hazır ürünlerimiz, geliştirilmiş kontrol sistemleriyle laboratuarlarımızda GDO açısından, diğer konularda da olduğu gibi test edilmekte ve ancak bundan sonra tüketicilere sunulmaktadır” Milupa bu açıklamasında AB’nin kanunlarına özellikle vurgu yaparak, kendisini Türkiye’deki kanunların değil AB kanunlarının bağladığını belirtmesi dikkat çekti.

0 yorum:

Yorum Gönder