İzmir'de, çiçek veya paket teslim etme bahanesiyle hazırladıkları senetlerin altına sahte kuryelerle attırdıkları imzalarla dolandırıcılık yapmakla suçlanan tutuksuz 4 sanık beraat etti.
Azeri asıllı Perisa Zabani'nin de mağdurlar arasında yer aldığı davada verilen karar Yargıtay tarafından bozuldu.
İzmir'de bir dolandırıcılık şebekesinin, çiçek, evrak ya da paket teslim eder gibi görünüp, teslim tutanağının imza kısmını keserek, altına daha önceden hazırladıkları senedin imza bölümü gelecek şekilde imza attırırak yüzbinlerce liralık dolandırıcılık yaptığı belirlendi. İddiaya göre, 45 yaşındaki Mehmet E., 26 yaşındaki Muhammet U., 30 yaşındaki Orhan Ş. ve 31 yaşındaki Fahriye T., İzmir'de maddi durumu iyi olan kişilerin hangi bankalarla çalıştığını, resmi kurumlarla devam eden işlemlerinin olup olmadığını tespit ettikten sonra o kurum ve bankalar adına sahte zarf ve belgeler hazırladı. Daha sonra Muhammet U. kurye kıyafeti giyerek, imza kısmını kesip, altına senedin imza bölümü gelecek şekilde hazırladıkları teslim tutanaklarına imza attırarak, bunları dolandıracakları kişilere teslim etti.
Bu yöntemle kurban seçilen 22 kişiden 11'inin dava açması sonucu dolandırıcılık ortaya çıktı. Hileli tutanağa imza atanlar rasında bulunan Azeri asıllı Perisa Zabani hakkında, 115 bin liralık icra takibi başlatıldı. Zabani, böyle bir borcu olmadığını belirterek itiraz etti ve suç duyurusunda bulundu. 2010 yılında açılan davada, Cumhuriyet Savcısı Durmuş Taşdemir hazırladığı iddianamede, Muhammet U.'nun Zabani'ye çiçek getirip teslim etme bahanesiyle bir belgeye imza attırdığını, kefili sanık Orhan Ş. olan 115 bin lira tutarlı bonodaki borçlu imzasını, Zabani'ye çiçek teslimi bahanesiyle düzenleyip imzalatılan belgeden keserek naklettiklerini belirtti. Savcı Taşdemir, senette alacaklı görünen Fahriye T.'nin daha sonra Zabani aleyhine İzmir 2'nci İcra Müdürlüğü'ne başvurup icra takibi yaptırdığını vurguladı. Zabani'nin şikayeti üzerine İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı'nın ekspertiz raporunda da bononun sahte olduğunun saptandığını ifade etti.
İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 'Dolandırıcılık' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarından 12'şer yıl hapis cezası istemiyle yargılanan, başka suçtan hükümlü Mehmet E. ve diğer 3 sanık hakkında beraat kararı verildi. Mağdur Zabani, avukatı aracılığıyla kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu.
Yargıtay 15'inci Ceza Dairesi, sanık Fahriye T.'nin senet bedeli olan parayı Zabani'ye, annesinden alıp verdiğini belirttiğine dikkat çekti. Sanığın annesinin bu miktarda parayı verebilecek ekonomik gününün bulunup- bulunmadığının araştırılmasını, Adli Tıp Kurumu Fizik Grafoloji İhtisas Kurulu'na inceleme yaptırılarak, ıslak imza bulunan bir kağıda senet formunun yerleştirilip yerleştirilmediği hususlarındaki çelişkinin giderilmesini istedi. Yüksek mahkeme, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle karar verildiğini bildirerek, beraat kararını bozdu.
Bozma kararı ardından İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada Cumhuriyet savcısı 4 sanık hakkında yine beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, kararı açıklamak üzere duruşmayı erteledi.
Mağdur Perisa Zabani'nin avukatı olan eski ağır ceza mahkemesi başkanı Ahmet Hekimoğlu, sanıkların aynı yöntemlerle 22 kişiyi daha dolandırdığını, bunların 11'inin şikayetçi olarak dava açtığını belirtti. Hekimoğlu, sanıkların müvekkili işadamı Mustafa Erden'i sahte kurye aracılığıyla ajanda teslim ederken imzalattıkları senetle 90 bin TL dolandırdığını, müvekkili 70 yaşındaki işadamı M.A'yı 675 bin, A.E'yi 300 bin TL dolandırdığını öne sürdü. Hekimoğlu, mağdurların açtığı davaların sürdüğünü, şüpheli Mehmet E. hakkında çeşitli illerde sonuçlanan veYA devam eden çok sayıda dava bulunduğunu belirtti.
29 Mayıs 2014 Perşembe
Neye İmza Attığınızı Bilin!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder